Klima Arıza ve Çözümleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte; eski zamanlarda sadece soğutma amacıyla kullanılan klimalar, artık ısıtma amacıyla da kullanılabilmektedirler. Klimalar da diğer elektronik ve mekanik cihazlar gibi arıza yapabilirler. Bu Klima Arıza ve Çözümleri konusunda sizlere bazı çözüm yolları sunacağız

Klima Çalışmıyor

Klima kumandanızla klimanızı açmaya çalıştınız fakat klima çalışmıyor ve ekranındaki ışıklar hiç yanmıyor. Öncelikle klimanızın elektrik sigortasının açık konumda olup olmadığını kontrol ediniz.

Klima sigortası açık konumunda olduğu halde çalışmıyorsa kumandanızın pillerini kontrol edin. Piller sağlam olduğu halde çalışmıyorsa, ya kumandanız arızalıdır yada klimanın alıcı göz kısmında sorun var demektir.

Bunu anlamanın yolu, klima üzerindeki manuel çalıştırma düğmesi ile çalıştırmaktır. Manuel düğme ile klima çalışıyorsa, kumanda da sağlam ise, klimanın alıcı gözü arızalı demektir. Manuel çalıştırma düğmesi, genellikle iç ünitenin ön kapağının içerisinde bulunmaktadır.

Klima kumandanızı telefonunuzun kamera bölümüne tutup açma düğmesine bastığınızda, kızıl ötesi led yanıyorsa kumandanız sağlamdır. Yanmıyorsa kumandanızı değiştirmeniz gerekir.

Klima çalışıyor ama ışığı yanmıyor ise, bazı klima markalarında kumanda üzerinde “Light” düğmesi off konumundadır. Tekrar bastığınızda düzelecektir.

Klima Arıza ve Çözümleri

Klimayı ısıtmada ve soğutmada doğru çalıştırma

Öncelikle klimanın iç ünite filtrelerinin temiz olup olmadığını kontrol edin. Filtreler kirli ise yıkayıp kuruladıktan sonra yerine takın. Eğer klimanın yıllık genel bakımları yapılmaz ise, filtreleri temizlemek de yeterli olmayabilir çünkü iç ve dış ünite serpantin bölümleri kirden tıkanmış olabilir.

Klimanızı istediğiniz modda(ısıtma veya soğutma) ve sıcaklık derece aralığında çalıştırdığınızdan emin olun. Soğuk modda çalıştırmak istiyorsanız kumandadan Mode tuşunu kullanarak kar(cool) işaretine, sıcak modda istiyorsanız yine Mode tuşundan güneş(heat) işaretine getiriniz.

Soğuk modda iç ve dış ortam sıcaklığına göre, 18-24 derece aralığında çalıştırmanız uygundur. Sıcak modda ise bu, 25-30 derece aralığındadır.

Klima, bakımları yapılmış ve doğru ayarlarda çalıştırıldığı halde ısıtma veya soğutması yeterli değil ise, farklı bir sorun var demektir. Bu sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle klimanızı çalıştırdıktan 3-5 dk sonra, eğer iç ünite çalışıyorsa dış ünitenin kompresörünün ve fan motorunun da devreye girdiğinden emin olun. Uzun süre devreye girmiyorsa dış ünitede sorun var demektir.
  • Dış ünite fan motoru ve kompresör devreye girmişse ve iç ünite hala ısıtma veya soğutma yapmıyorsa, sistemde gaz miktarı azalmış veya bitmiş olabilir. Klimanın gaz basınçlarının manometreyle ölçülmesi gerekir.
  • Klimanın dış ünite fan motoru ve kompresör çalışıyor, gaz basınçları da normal ise iç ünitenin ortam veya boru sensörü veya EEV genleşme valfi arızalı olabilir.
  • Not: EEV valf yalnızca ineverter klimalarda mevcuttur.
  • Not: Klimalar soğutma modunda çalıştırıldıklarında önce iç ünite, ısıtma modunda çalıştırıldığında ise önce dış ünite devreye girer.

Klima İç ünite Arıza ve Çözümleri

Klima iç ünitesi; iç ünite elektronik kart, fan motoru ve kanatçığı, iç ortam sensörü ve evap boru sensörü, kumandadan sinyal alıcı göz, sıcak ve soğuk gazın dolaştığı ve iç ortamdaki havayı emen evaporatör yüzeyi(petek) ve havayı aşağı yukarı yönlendiren flap kapakları ve motoru ve temiz hava filtrelerinden oluşur

klima ic
klima iç ünitesi

Klima iç ortam oda sıcaklık sensörü arızası

.İç ortam sensörü; ortam sıcaklığını istenilen derecede ayarlamak ve tutmak için geliştirilmiştir. İstenilen derece iç ortamda yakalanmışsa, iç ortam sensörü iç ünite kartına, iç ünite kartı da dış üniteye sinyal gönderir ve kompresör durur. Ortam derecesi istenilen sıcaklık dışına çıktığında tekrar devreye girer.

Not: İnverter klimalarda dış ünite durmaz, düşük frekansta çalışır)

İç ortam oda sıcaklık sensörünün tam olarak arıza olup olmadığını anlamak için sensör soketi elektronik karttan sökülür.

Sensör uçları multimetrenin omaj bölümünden ölçülür. Eğer 25 derece sıcaklıkta 10-20 kohm arası değer ölçülürse sensör sağlamdır, aksi halde bozuk demektir.

ic ortam sensoru
iç ortam sensörü

Klima İç ünite boru sıcaklık sensörü arızası

İç ünite boru sıcaklık sensörü; içünite evaporatör yüzeyinde bulunur ve yüzeyde dolaşan gazın sıcaklığını ölçerek iç ünite fanının çalışma devrinin ayarlanması için elektronik karta bilgi gönderir. Dış ünite kompresörü gazı ısıttıktan sonra iç üniteye gönderir.

boru sicaklik sensoru

Boru sensörü, iç ünite evaporatöründe dolaşan sıcak gazı yeterli dereceye ulaştığında hisseder ve elektronik karta sinyal gönderir ve iç ünite fanının devreye girmesini sağlar.Sıcak gaz dış üniteden iç ünite evapına geldiği halde iç ünite fanı devreye girmiyorsa, boru sıcaklık sensörü arızalı demektir.

Sensör uçları multimetrenin omaj bölümünden ölçülür. Eğer 25 derece sıcaklıkta 10-20 kohm arası değer ölçülürse sensör sağlamdır, aksi halde bozuk demektir

Klima iç ünite fan motoru arızası

Fan motoru ve kapakçığı; İç ünite evaporatöründe dolaşıp yoğuşan gazı sıcak veya soğuk hava olarak iç ortama göndermekle görevlidir. Fan çalışmazsa, yoğuşan gazın basıncı çok fazla yükselir ve klima arızaya geçer.

İnverter klimalarda fan motoru arızalandığında klima bir hata kodu verir ve genellikle fan hiç çalışmaz. Bazı durumlarda, fan çalışır fakat devri yükselmez ve alçalmaz, hep aynı seviyede çalışır.

Bu; iç ünite fan motorunun değil, elektronik kartın arızalı olduğunu gösterir. Çünkü elektronik kartın üzerinde fanın çalışmasını ve seviyesini ayarlayan fan röleleri vardır. Bu röleler arızalanmış olabilirler.

İnverter olmayan klasik on off tarzı klimalarda ise, iç ünite fanı arızalı olduğu zaman hata kodu vermez. Fan hiç çalışmaz veya düşük seviyede çalışır.

Fanın hiç çalışmadığı veya düşük seviyede çalıştığı durumlarda, iç ünite kartına monteli veya bağımsız bulunan fan kapasitörü arızalı olabilir.

Bunu anlamanın yolu, fanı elle hızlı bir şekilde çevirmektir. Çevrildiğinde fan çalışmazsa fan motoru, çalışırsa fan kapasitörü arızalı demektir.

Klima iç ünite elektronik kart arızası

eeprom islemci
EEPROM işlemci

Klima İç ünite elektronik kart; Üzerindeki EEPROM işlemci, kompresör ve fan röleleri gibi devre elemanları vasıtasıyla, klimanın ısıtma ve soğutma işlevlerini sağlaması için geliştirilen devre kartıdır.

EEPROM işlemci alıcı gözden aldığı sinyalle, üzerindeki yazılım sayesinde klimanın hangi modda çalışacağına karar verir ve buna göre fanları ve kompresörü çalışma sinyalini gönderir. İç ünite elektronik kartı da zaman zaman arızalanabilir. En büyük arızalanma sebebi şebeke elektriğinden düşük veya yüksek voltaj gelmesidir. Ani elektrik gidip gelmesi de arızalanmasına sebep olabilir.

Klima kumandası ve alıcı gözün sağlam olduğu ve şebeke enerjisinin de düzgün geldiği durumlarda klima göstergesinde hiç hareket yok ve de klima açılmıyorsa; iç ünite kartı üzerindeki cam sigorta veya varistör gibi devre elemanları arızalanmış olabilir.

İç ünite devreye girdiği halde dış ünite devreye girmiyorsa, iç ünite kartı arızalanmış olup dış üniteye çalıştırma sinyali gönderemiyor olabilir.

Bunu dış ünitenin iletişim kablosunun bağlı olduğu bölümden anlayabiliriz. Klima on off tarzı klasik klima ise, kontrol kalemiyle kompesör fan ve 4 yollu girişine bakılır. Enerji gelmiyorsa sorun iç ünite elektronik kartındadır veya iletişim kablolarında kopukluk vardır.

Klima inverter ise, yine dış ünite elektronik kartın iletişim soket kısmını, ölçü aletinin buzzer veya düşük dc voltaj bölümünden ölçülür. Eğer kesik kesik sinyal geliyorsa ve 4 -9 volt arasında voltaj görünüyorsa iç ünite kartı sağlamdır. Sinyal gelmiyorsa iç ünite kartı arızalıdır.

Klima Dış ünite Arıza ve Çözümleri

Klima dış ünitesi; kompresör, fan motoru, 4 yollu vana ve bobini, likit tankı, expansion valfe, kondenser, sensörler, inverter tiplerde ve bazı on off tiplerde dış ünite elektronik kartı, bazı on off tiplerde ise kompresör ve fan kapasitörlerinden oluşur.

Kompresör; gazı sıkıştırarak ısıtmaya yarar. Bu ısıttığı gazı basma hattından bazı dış ünite elemanları üzerinden iç üniteye gönderir. İç ünitede dolaşan gaz tekrar dönüş borusu üzerinden kompresörün dönüş hattına gelir.

klima kompresoru
klima kompresörü

Klima motoru (kompresörü) neden çalışmaz

  • On off tipi klimalarda; sistemde yeterli gaz olduğu, kompresör kapasitörünün sağlam olduğu ve kompresör bağlantı kablo uçlarının sağlam olduğu halde kompresör hiç çalışmıyorsa veya basma borusundan yeterince sıcak gazı gönderemiyorsa mekaniksel bir arızası var demektir.
  • İnverter klimalarda; dış ünite elektronik kartı kompresöre çalışma enerjisi gönderdiği halde çalışmıyorsa ve bağlantı uçlarında bir hasar yoksa kompresör arızalı demektir. Bağlantı uçlarını veya elektronik kart çıkış uçlarını ölçüp anlaşılabilir.
  • Her iki tip klimalarda klimayı çalıştırdıktan bi süre sonra kompresör devreye girdiği anda sigorta attırıyorsa, kompresörün elektriksel bir arızası olabilir. Bunu ölçü aletinin buzzer konumunda kompresör uçlarını ölçerek anlayabiliriz. Ölçü aletinin bir ucunu kompresörün bir bağlantı noktasına, ölçü aletinin diğer ucunu da topraklama hattına tuttuğumuzda buzzer ötüyorsa, kompresör gövdeye enerji veriyor demektir. Yani elektriksel bir arızası var anlamına gelir.
  • İnverter klima kompresörlerinin U, V ve W uçlarında aynı direnç değerleri olması gerekir.
  • On off klima kompresörlerinde ise R, S ve C uçlarında birbirinden farklı değerler görmek gerekir.

Klima dış ünite pervane (fan) dönmüyor

Dış ünite fan motoru; kondenserden dolaşan gazın yoğunlaşmasını ve dış ortamla ısı alışverişini yapmasını sağlayan ve kompresörün üzerindeki sıcaklığı dış ortama atmaya yarayan klima dış ünite elemanıdır.

İlk önce fan kanadını el ile döndürmeye çalışın. Bir şey sıkıştırmış olabilir.

klima dis fani
klima dış ünite fanı

İnverter klimalarda dış ünite fanı dış ünite elektronik kartı üzerinden kontrol edilir ve çalıştırılır. Elektronik karttan fan çıkışına enerji gittiği halde çalışmıyorsa fan motoru arızalı demektir.

Not: İnverter klimalarda enerji varken fan soketinin çıkartılması fan motorunun arızalanmasına yol açar.

Non-inverter klimalarda ise, dış fan motoru, fan kapasitörü yardımıyla çalışır. Fan motoru çalışmıyorsa, önce kapasitör değiştirilip denenir.

Klima 4 yollu vana ve bobin arızası

4 yollu vana ve bobini; Kompresörün basma hattından gelen sıcak gazı, klimanın çalıştırılma moduna göre dış ünite konsenderine veya kalın boru üzerinden iç üniteye gönderir. Klima soğuk modda çalıştırılırsa, gazı dış ünite kondenserine, sıcakta çalıştırılmışsa iç üniteye gönderir.

Üzerinde takılı halde sökülebilen bobin bulunur. Bu bobin, sıcak modda çalıştırıldığında enerjilenir ve 4 yollu vananın gazı diğer yönde göndermesini sağlar. Soğuk modda bobinde enerji olmaz.

Klima 4 yollu vana
klima 4 yollu vana ve bobini

Klima sıcakta çalıştırıldığı halde soğuk üflüyorsa, 4 yollu vana veya bobini arızalanmış olabilir. Bazen ortada takılı kalabilir. Bu durumda gaz hem dış ünite kondenserine hem iç üniteye gideceğinden ne ısıtma ne de soğutma yapamaz.

Bobinin sağlam olduğunu anlamak için klima çalışırken bobin 4 yollu vana gövdesinden sökülür. Gövdeye takılan kısmına metal(tornavida vs.) sokulduğunda manyetik bir tepki veriyorsa bobin sağlamdır aksi hlde arızalıdır.

Expansion valf; Genleşme valfi de denir. Gazın basıncını ve sıcaklığını düşürerek iç üniteye soğuk gaz gitmesini sağlar.

İnverter klimalarda kullanıcının istediği ortam sıcaklığına göre iç kanatçığını derece derece açar ve kısar. Bu derece aralığı 0-470 dir. Klimanın gaz basınçları gaz ilave edildiği halde yükselmiyorsa(tesisatta tıkanıklık olmadığı durumlarda) ve sıcak gaz iç üniteye geldiği halde klima soğutma yapmıyorsa, expansion valfe arızalanmış olabilir.

Klima dış ortam sıcaklık(defrost) sensörü arızası

Dış ortam sıcaklık Defrost sensörü; Dış ünite konderser yüzeyinde bulunur ve yüzey sıcaklığını ölçer. 0 derece yakın ve altındaki soğuk havalarda klima sıcak modda çalışırken dış ünite konderser yüzeyi buzlanmaya başlar.

defrost sensoru
defrost sensörü

Defrost sensörü belli bir derecede bu buzlanmayı algılar ve elektronik karta sinyal gönderir. Dış ünitedeki kompresör bu buzlanmayı çözmek için bir süre sıcak gazı iç üniteye göndermez, sıcak gaz dış konderser yüzeyinde dolaşır.

Buz çözüldükten sonra sensör ısıyı algılar ve yeniden sinyal gönderir. Kompresör sıcak gazı tekrar iç üniteye gönderir ve klima sıcak üflemeye devam eder.

Klima defrost sensörü, dış ünite kondenseri yüzeyindedir. Klima defrost sensörü arızalandığında, klima defrost yapamaz, dış ünite kondenser yüzeyi buzla kaplanır. Dış kondenser, dış ortam ile ısı alışverişi yapamayacağı için, klimanın ısıtma performansı çok düşer veya hiç ısıtma yapamaz.

Kompresör ve fan kapasitörleri; On off tip klimalarda kompresör ve fan motorunun kalkış yapmalarına ve devamında çalışmaları için görevlilerdir.

Bazı kapasitörler 3 çıkışlı olur ve fan ucu da mevcuttur. Bazılarında ise 2 çıkış bulunur, fan kapasitörü ayrıdır. Bu 3 çıkış herm, fan ve C(nötr) uçlarıdır. Herm ucuna kompresörden gelen S yardımcı sargı, fan ucuna fan motorundan gelen kablo, C ise nötrlerinden toplandığı uçtur.

Klima kendini korumaya aldı neden?

Klima bir çok sebepten dolayı kendini korumaya alabilir.

  • Yüksek veya düşük voltaj geliyor olabilir.
  • İç veya dış ünite elektronik kartında sorun olabilir.
  • Kompresör veya dış ünite fan motoru arıza olabilir.
  • Kompresör uçlarında kopukluk olabilir.

Klima kendini korumaya aldıktan sonra, iç ünite veya dış ünite ekranında bir klima arıza kodu verebilir. Bu arıza koduna göre klimanın arızasının çözümü daha basit olabilir.

Klima bir süre çalıştıktan sonra kapanıyor

Klima 20 dakika veya yarım saat kadar bir süre istediğiniz konumda sorunsuz çalıştıktan sonra durup kapanıyorsa bunun birden fazla sebebi olabilir.

  • Gaz basıncı yüksektir. Kompresör yüksek basınç arızasına geçtiği için termik atmıştır.
  • İç ünite veya dış ünite kirlidir. Kompresör yüksek basınç arızasına geçmiştir.
  • Boru tesisatının bir yerinde kırık olabilir. Bu durumda yine yüksek basınca geçebilir.
  • Dış ünite fan motoru arızalı olabilir. Bu durum dış ünite kartının ısınmasına yol açacağından cihaz kendini korumaya almış olabilir.

Klimada dış ünite devreye girmiyor

İç ünite normal şekilde çalıştığı halde, dış ünitenin devreye girmemesinin farklı sebepleri olabilir.

  • İç ünite elektronik kartı arızalıdır. Dış üniteye çalıştırma sinyali göndermiyordur.
  • İç ünite ve dış ünite arasındaki iletişim kablolarında kopukluk vardır.
  • İç ünite ortam sensörü arızalı olabilir. İç ortam sıcaklığını algılayamadığı için dış üniteyi devreye sokamaz.
  • İç ünite soğutma çalışırken dış ünite devreye girdiği halde ısıtmada çalışırken dış ünite devreye girmiyorsa, iç ünite kartındaki EEPROM işlemci arızalı olabilir.
  • Klima ticari tip bir klimaysa, salon tipi veya kaset gibi yani 380 V elektrikle çalışıyorsa, dış ünite beslemesi ters faz hatası vermiş olabilir. Bu durumda kontaktöre basıldığında kompresör değişik sesle çalışır. Enerjiyi kapatıp iki faz kablosunun yeri değiştirildiğinde arıza düzelecektir. (Teknik personel harici müdahale edilmemesi gerekir)

Klimada iç ünite devreye girmiyor

  • Öncelikle klimayı doğru modda ve sıcaklık ayarında çalıştırdığınızdan emin olun.
  • Kumandanızın çalışır durumda olduğunu telefon kameranıza tutarak test edin.
  • Kumandanız sağlam olduğu halde çalışmıyorsa, klimanın alıcı gözünde sorun olabilir.
  • İç ünite elektronik kartında veya ortam sensöründe arıza olabilir.
  • İç ünite açılıyor, dış ünite de çalıştığı halde iç ünite fanı devreye girmiyorsa, ya sistemde gaz eksikliği vardır veya tükenmiştir yada iç ünite boru sensörü arızalıdır.

Klima neden geç devreye giriyor

Klimalar bazı durumlarda hemen devreye girmeyebilir. Kapatılıp tekrar açıldığında veya çalıştırma modu değiştirildiğinde, klima kendini koruma moduna alır ve 3 dakika içerisinde yeniden çalışır. Isıtma modunda çalıştırdığınızda önce dış ünite kompresörünün gazı ısıtacağı için, iç ünite fanı hemen çalışmaz. Kompresör gazı ısıtıp iç üniteye gönderince iç ünite fanı devreye girer.

Klima ısıtmada çalışırken duruyor

Klimanız ısıtmada çalışırken durup kapanıyor ise, bu bir arıza durumudur. Fakat çalışırken durup, bir süre sonra tekrar çalışıyorsa bu bir arıza değildir. Klimanın buz çözme yani defrost işlemidir.

Çok soğuk havalarda dış ünite kondenserleri buz tutabilir. Klima bu buzu çözmek için iç üniteye bir süre sıcak gaz göndermez, dış ünite kondenserlerinde buzu çözmesi için dolaştırır.

Dış ünite kondenserlerindeki buz çözüldükten sonra sıcak gaz tekrar iç üniteye gönderilir ve klima ısıtma yapmaya devam eder. Bu süre 5-15 dakika aralığında sürebilir. Bu süre içerisinde klimanızı kapatmayınız.

Klima kapalıyken dış ünite çalışıyor

Klimayı kapattıktan sonra, dış ünite pervanesi kısa bir süre dış ünitedeki sıcaklığı dışarı atmak için çalışır. Fakat dış fan motoru ve kompresör uzun süre çalışmaya devam ediyorsa, fan motoru ve kompresörü çalıştıran elektronik karttaki röleler arızalanmış olabilir.

Klima yüksek basınç arızası

Klimaların yüksek basınç arızasına girmesine neden olan başlıca sebepler şunlardır;

  • Klima iç ve dış ünitesi aşırı kirlidir, bu da klimanın basınçlarının aşırı yükselmesine sebep olur.
  • Klima soğutkan gazı aşırı fazladır, bu da arızaya sebep olur.
  • Sistemdeki bakır boru hattında tıkanıklık veya bakır boruda kırıklık olabilir.
  • Yüksek basınç sensörü arızalanmış olabilir.
Klimamdan Koku Geliyor

Klimalar, kullanıma göre yılda 1 veya 2 kez genel bakım yapılmalıdır. Bakım yapılan klimadan koku gelmesi zor bir ihtimaldir.

Ama zor bir ihtimalde olsa klimadan koku geldiği durumlar olabilir.

  1. Genel bakımları yapılmamıştır. Filtrelere ve evaporatöre yani iç ünite serpantinine yapışan kirler, koku olarak gelebilirler.
  2. Klima kullanılan mahalde sigara kullanımı. Klima sigara dumanını emip ortama koku olarak verebilir.
  3. Klima mutfağa yakın bir yerde takılıysa; yemek, yağ benzeri kokuları emerek ortama verebilir.
  4. Klima su drenaj tahliye hortumu, daire veya binanın pis su tahliye giderine bağlanmış ise o kokuyu içeriye verebilir.
Klimadan ses geliyor

Klimadan su akış gibi bir ses geliyorsa, sistemde dolaşan soğutucu gazın yoğunlaşmadan dolayı çıkardığı sestir. Bu bir arıza değildir. Klimadan sıkışmış havanın boşalırken çıkardığı gibi bir ses geliyorsa bu, klima ısıtma işlemi yaparken buz çözülme işleminin(defrost) sesidir. Bu da herhangi bir arıza durumu değildir.

Klima buhar üflüyor

Eğer ortamdaki hava ve nem sıcaklığı çok yüksek ise, klimadan çıkan soğuk hava ve ortamdaki nem çarpışması sonucu geçici bir yoğunlaşmadan dolayı bu durum oluşabilir.

Bu durum ısıtma modunda da iç ortam çok soğukken klimanın ısıtmaya başladığı ilk anlarda da görülebilir. Bu durumlar bir arıza değildir.

Klimadan su gelmemesi normal mi?

Klimanın iç ünitesinden ısıtma modunda çalışırken su gelmemesi normaldir. Isıtma modunda dış üniteden, soğutma modunda ise iç üniteden su gelir ve bu suyu drenaj tahliye borusuyla atar.

İnverter klimalar herhangi bir arıza durumlarında hata kodları verir. Fakat farklı markaların arıza kodları birbirinden farklıdır. Sİzlere bazı klima markalarının arıza kodlarını paylaşıyoruz.

Mitsubishi heavy klima hata kodları

Vestel inverter klima arıza kodları

Midea inverter klima arıza kodları

Arçelik inverter klima arıza kodları