İnverter Klima Nedir? Nasıl Çalışır?

İnverter klima nedir? nasıl çalışır? sorusunun cevabı; İnverter klimalar, iç ve dış ünitesindeki inverter elektronik kart vasıtasıyla kontrol ettiği DC inverter kompresör, EEV yani elektronik genleşme valfi, yine iç ve dış ünitesinde bulunan sıcaklık ve basınç sensörleri sayesinde soğutucu gaz akışını ve debisini, DC fan motorunun frekans ayarını kullanıcının isteğine göre çalıştıran akıllı klima sistemleridir.

İnverter Klima Çalışma Prensibi

İnverter klima çalıştırıldığında; kullanıcının istediği sıcaklık derecesine göre, iç ünite elektronik kartındaki işlemci çalıştırma sinyalini dış ünite elektronik kartına gönderir. Dış ünite elektronik kartı vasıtasıyla, dc kompresör ve fan motoru devreye girer ve klima istenilen derecede ısıtma veya soğutmaya yapmaya başlar.

İç ve dış ünitede bulunan sıcaklık ve basınç sensörleri, kompresör ve dış ünite konderserinin sıcaklık ve basınçlarını algılayıp, bu değerleri inverter elektronik karta bildirirler.

İnverter elektronik kart bu basınç sıcaklık değerlerini göz önünde bulundurup, dış ünitede bulunan EEV genleşme valfinin, bu değerlere göre gaz akışını sağlaması için bilgilendirir.

EEV genleşme valfi, bu bilgiler doğrultusunda kanatçıklarını derece derece açar ve gaz akışını sağlar. 0 ve 470 derece aralığında çalışır. En yüksek seviyesi 470 derecedir.


İnverter Klima Nedir? Nasıl Çalışır?
inverter klima

İnverter Klima ile Standart On Off Klima Arasındaki Farklar

İnverter klimalar, klasik non-inverter klimalara göre daha geniş aralıklı çalışma sıcaklık değerlerine sahiptir. Klasik klimalar, hava sıcaklığı 0 dereceye yaklaştığında çalışma performansları düşer ve sık sık defrost moduna geçerler. İnverter klimalar ise, -5 dereceye kadar yüksek performans sağlarlar. Defrost süresi klasik klimalara göre daha kısadır.

%filename
on off klima dış ünite bağlantı şeması
%filename
inverter kliima dış ünite bağlantı şeması

Bir klimanın İnverter olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Öncelikle inverter klimaların iç ve dış kapaklarında İnverter yazısı vardır.

Eğer bu yazılar silinmiş veya okunmuyorsa, paylaştığımız dış ünite şemalarından anlayabilirsiniz.

İnverter klima kablolaması 1 faz 1 nötr 1 sinyal ve 1 topraklama hattından oluşur. Yalnız Midea marka ve üretimi Midea olan klimalarda ekstra bir W sinyal hattı mevcuttur.

İnverter olmayan klima kablolaması ise, 1 kompresör 1 nötr 1 fan 1 4 yollu ve 1 topraklama olmak üzere en az 5 li kablodan oluşur. Bazı eski non-inverter klimalarda bu sayı daha da fazla olabilir.

İnverter ve inverter olmayan(non-inverter) klimaların aralarında kullanım farkı split ve multi split klimalarda yoktur. VRF klima sistemlerinin tamamı inverter klima sistemleridir.

Klasik inverter olmayan klimalar, kullanıcı tarafından ayarlanan ortam sıcaklık değerini bulduğu zaman dış ünitesinde bulunan kompresör durur, ortam istenilen sıcaklığın dışına çıktığı zaman tekrar kompresör çalışır

. Bu durum, bir otomobilin trafikte dur- kalk yapmasına benzer. Bu da klimanın daha çok güç tüketmesine neden olur ve faturaya da yansır.

Çünkü klimaların, bilimsel araştırmalar neticesinde en çok güç tüketimini dış ünitede bulunan kompresörün ilk kalkış yaptığı zaman harcadığı tespit edilmiştir. İnverter klima nedir? nasıl çalışır?

İnverter klimalarda ise durum farklıdır. İnverter klimalar, ortam sıcaklığı kullanıcının istediği düzeye gelse bile, dış ünitesindeki kompresör durmaz, daha düşük ayarda çalışmaya devam eder. Bu sayede güç tüketiminde tasarruf sağlanmış olur. İnverter klimalar Split Klima , Multi Split Klima ve VRF klimalardır.

İnverter klimaların DC kompresörü, DC fan motoru, 4 yollu vana ve EEV elektronik genleşme valfi elemanları, klimanın inverter kartı üzerinden beslenir ve çalıştırılır. On off tarzı eski tip klimalarda ise, fan motorları fan kapasitörüyle, kompresör ve 4 yollu vana ise daimi ve ayrık kapasitörler yardımıyla çalışmaktadırlar.

%filename
inverter klima dış ünite elemanları
%filename
ayrık kapasitörlü on off klima dış ünitesi
İnverter Klima Kullanmanın Avantajları
  • Güç tüketimi düşük olduğundan elektrik faturasında da tasarruf sağlar.
  • İçerisinde bulunan soğutucu gaz farkından dolayı çevre dostudur.
  • Klasik klimalara göre çok daha sessiz çalışırlar, gürültü kirliliği yaratmazlar.
  • Çalışma sıcaklığı aralığı daha geniş olduğundan daha az defrost işlemi görürler.
  • Daha uzun ömürlüdür.
  • İç ünitesinde bulunan nano teknolojili filtreleri sayesinde ortam kirliğine sebep olmazlar.
  • Klasik klimalara oranla daha büyük alanları ısıtıp soğuturlar.
  • Frekans kontrolü ile otomatik olarak AC kapasitesi kontrolü sağlanır.
  • Alerjik durumları önlemede yardımcı olur.